Αψίδα

Τα πέντε παιδιά του Γαβριήλ Γαβριηλίδη και της Κατερίνας Χατζημιχαήλ-Γαβριηλίδη, πρόσφυγες απο την Μικρά Ασία

Dublin Core

Title

Τα πέντε παιδιά του Γαβριήλ Γαβριηλίδη και της Κατερίνας Χατζημιχαήλ-Γαβριηλίδη, πρόσφυγες απο την Μικρά Ασία

Alternative Title

The five children of Gavriel Gavrielides and Katerina Chatzimichael-Gavrielides, refugees

Description

Η μοναδική φωτογραφία όπου απεικονίζονται τα παιδιά χωρίς την μητέρα τους. Καθήμενοι αναγνωρίζονται ο Μιχάλης (αριστερά) και ο Κυριάκος (δεξιά) και ιστάμενοι ο μικρός Βύρων, ο Αβραάμ και η Χριστίνα. Μετά την προσφυγοποίησή τους, η Κατερίνα, όντας χήρα, προσπαθούσε να επιβιώσει μαζί με τα παιδιά της στη δεύτερη τους πατρίδα, την Κύπρο. Έπλεκε κάλτσες και έστελνε την μοναχοκόρη της, Χριστίνα, στο Γυναικοπάζαρο της Λευκωσίας για να τις πωλήσει, ενώ, τα αγόρια βγήκαν νωρίς στην βιοπάλη. Η οικογένεια διέμενε στην περιοχή της Χρυσαλινιώτισσας, του Αγ. Κασσιανού και του Αγ. Λουκά. Το 1928, λίγα χρόνια μετά την μετανάστευση στην Κύπρο, η Κατερίνα, όπως και όλοι οι Έλληνες Μικρασιάτες, λαμβάνει ειδοποίηση ότι έπρεπε να παρουσιαστεί για να παραλάβει την αποζημίωση που της αναλογούσε όπως προνοούσε η Συνθήκη της Λωζάνης. Έτσι η αναγκάστηκε να ταξιδέψει μαζί με 2-3 συγχωριανούς στην Ελλάδα για τρείς μήνες. Εκεί συναντήθηκε ξανά με πολλούς συγγνείς, γνωστούς και φίλους αλλά ένιωθε την απουσία των παιδιών της. Γι' αυτό και τους τηλεγραφεί να της στείλουν μια φωτογραφία όπου απεικονίζονται όλοι μαζί.
This is a unique photograph depicting the five children without their mother accompanying them. Michalis (left) and Kyriakos (right) are seated and little Byron, Avraam and Christina are stood up. In 1928, their mother was called by the Greek government to Greece to collect the money as compensation for their expatriation from Anatolia following the Greco-Turkish war (1919-1922) and the Treaty of Lausanne. While in Greece, she wrote to the children and said them to send her a family photo.

Source

Αντωνία Προδρόμου
Antonia Prodromou

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Date

Format

jpeg

Language

el
en

Type

Identifier

PRODROMOU_A_011

Coverage

35.17531, 33.3642

Spatial Coverage

35.17531, 33.3642

Temporal Coverage

British (1878-1960)

Files

Collection

Citation

Αντωνία Προδρόμου and Antonia Prodromou, “Τα πέντε παιδιά του Γαβριήλ Γαβριηλίδη και της Κατερίνας Χατζημιχαήλ-Γαβριηλίδη, πρόσφυγες απο την Μικρά Ασία,” Αψίδα, accessed March 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/48040.