Αψίδα

Η Κατερίνα Χατζημιχαήλ-Γαβριηλίδη με τα πέντε παιδιά της στην Λευκωσία

Dublin Core

Title

Η Κατερίνα Χατζημιχαήλ-Γαβριηλίδη με τα πέντε παιδιά της στην Λευκωσία

Alternative Title

Katerina Chatzimichael-Gavrielides with her five children in Nicosia

Description

Στην φωτογραφία απεικονίζεται καθήμενη η Κατερίνα και δίπλα της ο Βύρωνας και ο Κυριάκος, και πίσω ιστάμενοι ο Αβραάμ, η Χριστίνα και ο Μιχάλης, λίγα χρόνια μετά την μετανάστευσή τους στην Κύπρο λόγω του ξεριζωμού που υπέστησαν απο την Μικρασιατική καταστροφή. Στο Ανεμούριο, η οικογένεια ήταν μια από τις πιο ευκατάστατες της περιοχής. Όμως, το 1922, όταν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, η Κατερίνα και τα παιδιά της επιβιβάστηκαν σε ένα πλοιάριο και μετά απο ταξίδι 14 ημερών έφτασαν στην Λάρνακα. Ωστόσο, η Αγγλική διοίκηση του νησιού δεν επέτρεπε στους πρόσφυγες να αποβιβαστούν, εκτός εαν πλήρωναν για την είσοδό τους στο νησί αλλά και την παραμονή τους στο λοιμοκαθαρτήριο της Λάρνακας αφού φοβόντουσαν την πιθανότητα ότι οι πρόφυγες έφεραν λοιμώδεις ασθένειες. Πρωταρχικό, όμως, μέλημα των Μικρασιατών καθώς έφευγαν κατατρεγμένοι απο τον τόπο τους δεν ήταν να πάρουν χρήματα μαζί τους και γι'αυτό δεν μπορούσαν να πληρώσουν για να εισέλθουν στη χώρα. Επομένως, οι πρόσφυγες δέχονταν την άρνηση των Άγγλων για αποβίβαση στην Κύπρο με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Επιτροπή Κυριών αλλά κυρίως ο Αρχιεπίσκοπος Κύριλλος Γ', οι Μητροπολιτες Κιτίου και Κυρηνείας, ο Ηγούμενος Μαχαιρά αλλά και ολόκληρος ο Κυπριακός λαός. Έτσι, επετεύχθη η συλλογή ρουχισμού, φαγητού και χρημάτων για να γίνει εφικτή η είσοδος και η φροντίδα των προσφύγων στο νησί. Ωστόσο, εκτός από την Εκκλησία της Κύπρου, η κοινότητα Μικρασιατών οφείλει την αμέριστη ευγνωμοσύνη της προς το πρόσωπο του εμπόρου Χατζηθανάση, ο οποίος εγγυήθηκε την οικογένεια της Κατερίνας αλλά και άλλες οικογένειες για να αποβιβαστούν στο νησί. Η Κατερίνα γνώριζε προσωπικά τον Χατζηθανάση γιατί ήταν συνεργάτης του συζύγου της στο εμπόριο προϊόντων που διεξήγαγαν. Λόγω αυτού, η Κατερίνα τηλεγραφεί στον Χατζηθανάση και αυτός έρχεται στην Λάρνακα για να παραλάβει και να μεταφέρει εκείνη και τα παιδιά της στην Λευκωσία. Όμως, η Κατερίνα ζητά απο τον Χατζηθανάση να εγγυηθεί ακόμα πέντε οικογένειες που δούλευαν σε αυτήν στο Ανεμούριο για να έλθουν και αυτές μαζί. Η Αρχιεπισκοπή είχε προετοιμάσει δωμάτια αρκετών εκκλησιών όπως του Αγ. Κασσιανού, της Χρυσαλινιώτισσας, του Αγ. Λουκά, του Αγ. Γεωργίου για να δεχθούν τους πρόσφυγες.
The photograph depicts Katerina and her five children, Byron, Kyriakos and Avraam, Christina and Michael on the back row, a few years after their first coming to Cyprus.

Source

Αντωνία Προδρόμου
Antonia Prodromou

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Date

Format

jpeg

Language

el
en

Type

Identifier

PRODROMOU_A_009

Coverage

35.17531, 33.3642

Spatial Coverage

35.17531, 33.3642

Temporal Coverage

British (1878-1960)

Files

Collection

Citation

Αντωνία Προδρόμου and Antonia Prodromou, “Η Κατερίνα Χατζημιχαήλ-Γαβριηλίδη με τα πέντε παιδιά της στην Λευκωσία,” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/48033.