Αψίδα

Καλαθοπλέκτης

Dublin Core

Title

Καλαθοπλέκτης

Alternative Title

Basket maker

Description

Καλαθοπλεκτική είναι η τέχνη της κατασκευής καλαθιών, τα οποία κατασκευάζονταν για πρακτικές καθημερινές ανάγκες όπως τη συλλογή και μεταφορά γεωργικών προϊόντων. Τα διάφορα μεγέθη, σχήματα και τεχνικές προσαρμόζονταν αναλόγως της χρήσης του αντικειμένου και το υλικό που χρησιμοποιούσαν για τη κατασκευή του. Στην Κύπρο υπάρχουν διάφορα υλικά καλαθοπλεκτικής/ψαθοπλεκτικής που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα. Τα περισσότερα βρίσκονται κοντά σε ποταμούς ή τρεχούμενα νερά. Απ΄ όλα τα υλικά εκείνο που βρίσκει κανείς εύκολα είναι το καλάμι. Είναι εύκολο στη χρήση του γιατί όταν φουσκώσει μαλακώνει και μπλέκεται σχετικά εύκολα. Ένα άλλο υλικό είναι η βέργα η οποία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το καλάμι ή και μόνη της για πιο στερεά και ανθεκτικά είδη καλαθιών.Άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα είναι οι «βρούλλοι», το «σαμάτζι», οι «βελονίες», το «φλούδι» και τα «σκλινίτζια», είδη βούρλων που αναπτύσσονται σε υγρότοπους. Με τα υλικά αυτά κατασκευάζουν μέχρι σήμερα διάφορα αντικείμενα για τη μεταφορά και φύλαξη των προϊόντων τους καθώς επίσης και διακοσμητικά (http://www.mcit.gov.cy/mcit/chs/chs.nsf/page8f_gr/page8f_gr?OpenDocument).
Basketry / straw-mat making is the craftsmanship which produces baskets. There are very few tools required and the raw material is reed, wicker or straw. Different types of baskets can be made such as the large “kofina”, or woven baskets used for the collection and transportation of agricultural produce, the linen baskets or the baskets used by the fishermen (http://www.unesco.org.cy/Programmes-Basketry_and_strawmat_making,EN-PROGRAMMES-04-02-03-07,EN).

Source

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
Press and Information Office

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab

Format

jpeg

Language

el
en

Type

Identifier

26A-0076-0001

Coverage

35, 33

Spatial Coverage

35, 33

Temporal Coverage

British (1878-1960)
Modern (1960-2008)

Files

Collection

Citation

Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών and Press and Information Office, “Καλαθοπλέκτης,” Αψίδα, accessed May 3, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/47807.