Αψίδα

Κύπρος Παναγιώτου Αλλαγιώτης (1932-2018)

Dublin Core

Title

Κύπρος Παναγιώτου Αλλαγιώτης (1932-2018)

Alternative Title

Kypros Panayiotou Allayiotis (1932-2018)

Description

Απεβίωσε στις 17 και κηδεύτηκε από την εκκλησία Αγίου Κοσμά του Αιτωλού-Σφαλαγκιώτισσα Λεμεσού στις 19.1.2018 ο γνωστός «Κύπρος του Παναγιώτη». Ήταν το τέταρτο από τα πέντε παιδιά του Παναγιώτη Μιχαήλ Γιαννή Αλλαγιώτη της παλιάς οικογένειας Γιαννή Χατζημιχαήλ Χ"Ιωάννου των Σπηλιών και της Χριστίνας Κυπρή Πετεινού. Από εφηβικής ηλικίας ο Κύπρος μετακόμισε στη Λεμεσό και ασχολήθηκε αρχικά με διάφορες εργασίες του ποδαριού. Το 1959 νυμφεύτηκε τη Νίκη Εύδωρα από την Παρεκκλησιά με την οποία απέκτησαν 4 παιδιά τη Ζωούλα, τον Χριστάκη, τον Μάριο και την Ειρήνη, καθώς και δεκατρία εγγόνια: [(Νίκη, Κυριακή, Κωνσταντίνος, Χριστίνα, Μαρούσα), (Σύλβια, Πωλίνα, Νικόλας), (Κύπρος, Νικήτας), (Αννα-Μαρία, Κυπριανός, Θεοδώρα)] και έντεκα δισέγγονα.
Περί το 1954 ο Κύπρος ανέλαβε το περίπτερο στην περιοχή Τζιαμούδα, το οποίο κράτησε περίπου μέχρι το 1980, ασκώντας ταυτόχρονα και άλλες εργασίες (ενοικίαση επιτραπέζιων παιχνιδιών flippers, jukebox, κ.τ.λ.). Αναμίχθηκε ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ και συνελήφθηκε δυο φορές και κρατήθηκε στα Κρατητήρια Πολεμίου και Κοκκινοτριμιθιάς. Μετά τον αγώνα ίδρυσε με άλλους την Εταιρεία Αμμοχαλίκων ΝΕΕΦΑ με εργοτάξιο στο Ακρωτήρι μέχρι που αυτό έκλεισε περί το 1984. Την ίδια εποχή ίδρυσε με άλλους και την εργοληπτική Εταιρεία Blue Sky, η οποία, σε συνεργασία με τη ΝΕΕΦΑ, έκτισαν το ξενοδοχείο Old Bridge στον Ποταμό της Γερμασόγειας. Στη συνέχεια ίδρυσε την Εταιρεία Τάφρος με εξειδίκευση στις ανορύξεις λάκκων αποχέτευσης. Με την αφυπηρέτησή του, το 1997, ο Κύπρος αποσύρθηκε, απασχολούμενος μόνο ερασιτεχνικά με τη φροντίδα των αγροτικών καλλιεργειών του γιού του στην Παρεκκλησιά. Τα καλοκαίρια του ο Κύπρος περνούσε με τη σύζυγό του Νίκη στο πατρικό σπίτι στην Κυπερούντα.

Source

Αρχείο Ζωής Παναγιώτου
Zoi Panagiotou Archive

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab Cyprus University of Technology

Contributor

Κυριάκος Χαραλάμπους
Kyriacos Charalambous

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού

Format

JPG

Language

el

Type

Identifier

KCP-PEOPLE (151)

Coverage

34.940697, 32.971626

Files

Citation

Κοινότητα Κυπερούντας and Kyperounda Community, “Κύπρος Παναγιώτου Αλλαγιώτης (1932-2018),” Αψίδα, accessed April 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/43999.