Αψίδα

Κέντρο Διάσωσης Δαντέλας στο Όμοδος

Dublin Core

Title

Κέντρο Διάσωσης Δαντέλας στο Όμοδος

Description

Την ιδέα για την δημιουργία του Κέντρου έθεσε η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Η υπηρεσία σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, εντόπισε , μελέτησε, κατέγραψε τον τρόπο κατασκευής της πιπίλας και οργάνωσε το Κέντρο διάσωσης της Ομοδίτικης πιπίλας. Το Όμοδος εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής της πιπίλας.
Η σημασία της ίδρυσης του Κέντρου είναι πολύ μεγάλη. Αποτελεί ένα μέρος μιας αξιόλογης συλλογής δειγμάτων δαντέλας και έχει σαν σκοπό του τη διαφύλαξη της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, της κατασκευής της δαντέλας, της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς μας και την προβολή στους νεότερους, ειδικότερα στις νέες, της προσφοράς της γυναίκας του Ομόδους στην ανάπτυξη αυτού του είδους της οικοτεχνίας.
Δεν είναι μόνον μια παραδοσιακή τέχνη από μητέρα σε κόρη και από τη γιαγιά στην εγγονή, είναι μια καλλιτεχνική ευαισθησία της πολιτιστικής παράδοσης, μια τεχνοτροπία που είναι βαθιά ριζωμένη στη ψυχή των γυναικών του Ομόδους.

Σήμερα το νεοσυσταθέν Κέντρο διάσωσης δαντέλας στεγάζεται σε ένα στενόμακρο δωμάτιο της βόρειας πτέρυγας του Μοναστηριού, όπου παλαιότερα χρησίμευε σαν κελί των μοναχών. Εδώ και λίγο καιρό άρχισε η λειτουργία του, ντόπιοι και ξένοι μπορούν να το επισκεφθούν και να θαυμάσουν τις περίφημες πιπίλες.

Source

Omodos Community Council
Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους

Publisher

Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology
Library of Cyprus University of Technology

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

en
el

Type

Identifier

CUT_OMODOS (106)

Coverage

34.8526, 32.80678
Omodos

Files

Citation

Omodos Community Council and Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, “Κέντρο Διάσωσης Δαντέλας στο Όμοδος,” Αψίδα, accessed March 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/40347.