Αψίδα

Μουσείο Αγώνος στο Όμοδος

Dublin Core

Title

Μουσείο Αγώνος στο Όμοδος

Description

Ο Κυπριακός απελευθερωτικός αγώνας κατά της Αγγλικής αποικιοκρατικής κυβέρνησης, γνωστός ως ο αγώνας της ΕΟΚΑ, άρχισε την 1η Απριλίου 1955 και τερματίστηκε με τις συμφωνίες της Ζυρίχης – Λονδίνου, τον Φεβρουάριο του 1959.

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ αποτελεί το αποκορύφωμα μακροχρόνιων αγώνων του Κυπριακού Λαού, για την κατάκτηση της ελευθερίας του.
Το Όμοδος έδινε πάντοτε το παρόν του σε όλους τους αγώνες, για την ελευθερία της Κύπρου. Η προσφορά του χρονολογείται από το πρώτο τέταρτο του περασμένου αιώνα.
Με επικεφαλής τον Οικονόμο Δοσίθεο, της Ιεράς Μονής Τιμίου Σταυρού Ομόδους, οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά στην ελληνική επανάσταση. Ενεργά επίσης συμμετείχαν οι Ομοδίτες και στους δύο παγκοσμίους πολέμους, καθώς και στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

Η προσφορά του Ομόδους ήταν πολύ μεγάλη και το τίμημα βαρύ. Συλλήψεις, φυλάκιση, ανατίναξη κρησφύγετου και άλλες καταστροφές.

Μετά την λήξη του αγώνα , στις 28 Οκτωβρίου του 1960 μία ομάδα κατοίκων, συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης Μουσείου Αγώνα στο Όμοδος, για να προβάλλουν στους νεώτερους, την προσφορά του Ομόδους στους εθνικούς αγώνες. Για την στέγαση του Μουσείου χρησιμοποιήθηκε αίθουσα της Μονής.

Source

Omodos Community Council
Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους

Publisher

Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology
Library of Cyprus University of Technology

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

en
el

Type

Identifier

CUT_OMODOS (101)

Coverage

34.8526, 32.80678
Omodos

Files

Citation

Omodos Community Council and Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, “Μουσείο Αγώνος στο Όμοδος,” Αψίδα, accessed April 30, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/40342.