Αψίδα

Προτομή Οικονόμου Δοσίθεου στο Όμοδος

Dublin Core

Title

Προτομή Οικονόμου Δοσίθεου στο Όμοδος

Description

Οι σημερινοί Ομοδίτες, τιμώντας την ιερή μνήμη του θρυλικού Δοσίθεου, έστησαν τη προτομή του δίπλα από την είσοδο του μοναστηριού πάνω στην οποίαν αναγράφεται: ΟΜΟΔΟΣ ΔΟΣΙΘΕΩ ΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΙ ΤΗ 12 Η ΙΟΥΛΙΟΥ 1821.
Οικονόμος Δοσίθεος

Λίγα χρόνια πριν την ελληνική επανάσταση εναντίον των Τούρκων το 1821, οικονόμος στη Μονή Τιμίου Σταυρού Ομόδους ήταν ο Δοσίθεος. Ένας κληρικός με γενναία καρδιά και πολλές αρετές, έξυπνα είχε φιλία μα τον Κιουτσούκ Μεχμέτ, τότε διοικητή της Κύπρου, στον οποίο έπαιρνε συχνά δώρα από το θησαυροφυλάκιο του Τιμίου Σταυρού, με μόνο σκοπό να πετυχαίνει κάποια εξυπηρέτηση για τους συγχωριανούς και συντοπίτες του. Τέτοιες εξυπηρετήσεις κατάφερνε να έχει συχνά, για τούτο οι κάτοικοι της περιοχής ολόκληρης τον αγαπούσαν πολύ και τον θεωρούσαν σαν σωτήρα και μεγάλο προστάτη τους.

Τα πράγματα προχωρούσαν κανονικά μέχρι που έφτασε η μεγάλη ώρα της επανάστασης των Ελλήνων ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία.

Εκείνο το ξεσήκωμα του ελληνισμού, ακριβά έμελλε να το πληρώσει και η Κύπρος. Τη σημαδιακή μέρα της 9 ης Ιουλίου 1821 κρέμασαν τον αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και έσφαξαν του Δεσποτάδες. Μεταξύ των κληρικών που πέσανε θύματα της τότε τουρκικής θηριωδίας ήταν και ο οικονόμος της Μονής Τιμίου Σταυρού Ομόδους γέροντας τότε, Δοσίθεος.

Source

Omodos Community Council
Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους

Publisher

Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology
Library of Cyprus University of Technology

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Language

en
el

Type

Identifier

CUT_OMODOS (76)

Coverage

34.8526, 32.80678
Omodos

Files

Citation

Omodos Community Council and Κοινοτικό Συμβούλιο Ομόδους, “Προτομή Οικονόμου Δοσίθεου στο Όμοδος,” Αψίδα, accessed May 5, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/40313.