Αψίδα

Ο Σωτήρης Μαύρου με τον βοηθό του τελειώνοντας από το πιάσιμο αμπελοπουλιών στο Παραλίμνι

Dublin Core

Title

Ο Σωτήρης Μαύρου με τον βοηθό του τελειώνοντας από το πιάσιμο αμπελοπουλιών στο Παραλίμνι

Description

Η εργασία της ημέρας τελείωσε καί ο γέρος καί ο βοηθός του μαζεύουν προσεκτικά τα ξόβεργά τους. Αν αφεθούν πάνω στά δέντρα ο ήλιος θα τα καταστρέψει και ετοιμάζονται για το ταξίδι της επιστροφής. Ο αριθμός των πουλιών που πιάσανε ξεπέρασε κάθε προσδοκία –περισσότερες από 40 δωδεκάδες καί τώρα σπεύδουν να πουλήσουν τα ἀμπελοπούλια στον εμπορομεσίτη του χωριού σε πολύ ικανοποιητική τιμή.
Στο ζενίθ της περιόδου των αμπελοπουλιών, δηλ. Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, ο εμπορομεσίτης απασχολεί εικοσάδες γυναικών του χωριού, δουλειά των οποίων είναι να μαδούν τα πουλιά και να τα ετοιμάζουν για την αγορά.
Όταν καθαριστούν, τα πουλιά περνούνται πάνω σε φύλλα φοινικιάς σε δωδεκάδες καί προσφέρονται στην αγορά είτε βρασμένα είτε συσκευασμένα σε ξύδι.
Σε μια καλή περίοδο αμπελοπουλιών το εισόδημα του Παραλιμνιού ανέρχεται σε έξη ή επτά χιλάδες λίρες. Φέτος θά γίνει εξαγωγή αμπελοπουλιών σε μπουκάλες στό Ηνωμένο Βασίλειο σε αμειπτικές τιμές. Και αν επιτύχουν, θά γίνουν εξαγωγές και σ’ άλλες χώρες στο εγγύς μέλλον.

Source

Paralimni Municipality
Δήμος Παραλιμνίου
Κώστας Τσολάκης, "Λεύκωμα Παραλιμνίου στον 20όν αιώνα", Εκδόσεις ΕΠΙΦΑΝΙΟΥ, Λευκωσία 2009.

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Type

Identifier

PARAL_HIST (375)

Coverage

Paralimni

Files

Citation

Paralimni Municipality and Δήμος Παραλιμνίου, “Ο Σωτήρης Μαύρου με τον βοηθό του τελειώνοντας από το πιάσιμο αμπελοπουλιών στο Παραλίμνι,” Αψίδα, accessed July 5, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/34399.