Αψίδα

St. George Metropolitan Church

Dublin Core

Title

St. George Metropolitan Church

Alternative Title

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας

Description

The town square of Paralimni is dominated by the metropolitan, three-aisled church, dedicated to St George; the patent saint of the town. The church was built in 1963-1966 in a traditional Byzantine style and is full of contemporary frescoes. The impressive fresco which decorates the dome depicts the “All Powerful” surrounded by the Archangels, the Prophets and saints.
Ο Μητροπολιτικός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας - Αμμοχώστου είναι αφιερωμένος στον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον Τροπαιοφόρο, ο οποίος είναι ο πολιούχος Άγιος και προστάτης της πόλης του Παραλιμνίου. Πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου, μνήμη του Αγίου και στις 3 Νοεμβρίου, του σπόρου, ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου.
Είναι κτισμένος ακριβώς δίπλα από την παλαιά εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στο χώρο αυτό υπήρχε ένα πολύ μεγάλο περιβόλι με εσπεριδοειδή, γνωστό σε όλους ως το «περβόλιν τ΄ Άη Γιωρκού». Το μεγάλο περιβόλι σιγά-σιγά με τη δημιουργία δρόμων, καταστημάτων και οικοπέδων καταστράφηκε. Ένα μικρό μέρος του περιβολιού με πορτοκαλιές παρέμεινε και διαμορφώθηκε σε μικρό πάρκο και χώρος περιπάτου. Η πλατεία των εκκλησιών περιλαμβάνει τις εκκλησίες της Αγίας Άννας, του Αγίου Γεωργίου (παλαιά) και το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου.
Κτίστηκε την περίοδο 1963 – 1966 με σχέδια του Αρχιτέκτονα Μιχάλη Α. Κόκκινου και εγκαινιάστηκε την 21η Σεπτεμβρίου, 1969 από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Μακάριο Γ. Ο ναός είναι από τους μεγαλύτερους της περιοχής σε ρυθμό βυζαντινό, και σχήμα σταυροειδές με τρούλο. Το δάπεδο είναι κατασκευασμένο σε τρία διαφορετικά επίπεδα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους να παρακολουθούν τα μυστήρια. Έχει χωρητικότητα μέχρι 2000 άτομα. Λειτουργούν τρεις είσοδοι για την εξυπηρέτηση του εκκλησιάσματος, το οποίο αυξάνεται σταθερά καλύπτοντας όλες τις ηλικίες.
Άρχισε να αγιογραφείται από το 1995, από την ομάδα του καθηγητή αγιογραφίας κ. Σώζο Γιαννούδη. Σήμερα είναι αγιογραφημένες όλες οι πλευρές του ναού με εξαιρετικές τοιχογραφίες:
• Στο θόλο παρουσιάζεται ο Παντοκράτορας επιβλητικός να παρακολουθεί με άγρυπνο βλέμμα όλο το εκκλησίασμα.
• Μεγάλη εικόνα του έφιππου και δρακοντοκτόνου Αγίου Γεωργίου καλύπτει τον τοίχο της βόρειας πλευράς. Στον απέναντι τοίχο της νότιας πλευράς υπάρχει ο Άγιος Δημήτριος.
• Τα μαρτύρια του Αγίου Γεωργίου παρουσιάζονται σε ημικυκλική μορφή στο βόρειο τοίχο πάνω από την βόρεια είσοδο.
• Το Άγιο Βήμα είναι πλήρως αγιογραφημένο με τη μορφή της Πλατυτέρας Παναγίας να αγκαλιάζει όλους τους πιστούς.
• Στο νότιο τοίχο πάνω από την είσοδο παρουσιάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου.
• Όλοι οι Άγιοι και πολλοί μάρτυρες του χριστιανισμού έχουν αγιογραφηθεί σε διάφορα σημεία.
Στο Σολέα υπάρχει ο αρχιεπισκοπικός θρόνος, τα ψαλτήρια, στασίδια για επίσημους και ο άμβωνας. Το εικονοστάσι είναι ξυλόγλυπτο με διάφορες χριστιανικές διακοσμήσεις και συμβολισμούς.

Source

http://cyvirtual.com/heartcy/nea_agios_georgios/nea_agios_georgios.html
Paralimni Municipality
Δήμος Παραλιμνίου

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Paralimni Municipality
Δήμος Παραλιμνίου

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή, ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

Flash player

Identifier

PRL002_PRL002 (A)_PRL002 (B)_PRL002 (C)

Coverage

35.033314, 33.980830

Files

Citation

Paralimni Municipality and Δήμος Παραλιμνίου, “St. George Metropolitan Church,” Αψίδα, accessed March 29, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/21865.