Αψίδα

Pancyprian Strawberry Festival

Dublin Core

Title

Pancyprian Strawberry Festival

Alternative Title

Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας

Description

Το όνομα της Δερύνειας έχει συνδεθεί άμεσα με την καλλιέργεια της φράουλας στον τόπο μας αφού οι πρώτες φυτείες φράουλας πάνω σε εμπορική βάση στην Κύπρο καλλιεργήθηκαν στη Δερύνεια από τον πρωτοπόρο αγρότη Μήτσιο Γιαννούκο στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και στη συνέχεια και από άλλους αγρότες. Πριν από την τουρκική εισβολή του 1974 ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της φράουλας οι Αναστάσης Κουσκουλής, Λούκας Γιαννήκουρης και ο Νικόλας Μαυρόγιαννος.

Σήμερα, παρά την ημικατοχή της και την απώλεια του 70% της περιοχής της μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, η Δερύνεια εξακολουθεί να κατέχει με διαφορά την πρώτη θέση στην καλλιέργεια και παραγωγή φράουλας στην Κύπρο, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα. Καλλιεργούνται φράουλες σε υπαίθριες φυτείες και μέσα σε θερμοκήπια, με σκοπό τόσο τον έλεγχο όσο και την πρωιμότητα της καλλιέργειας και τέλος σε υδροπονική καλλιέργεια (τα φυτά μεγαλώνουν με το ριζικό τους σύστημα να βρίσκεται σε απευθείας επαφή με το υδάτινο διάλυμα ή και με το ειδικά τεχνητό έδαφος, των θρεπτικών συστατικών).

Η επιστημονική καλλιέργεια φράουλας έχει μπει για καλά στην ζωή των παραγωγών. Τα θερμοκήπια ελέγχονται από αυτοματοποιημένα συστήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κάτι το οποίο βελτιστοποιεί την παραγωγή και μειώνει τις απώλειες.

Υπάρχουν Μονάδες στις οποίες η επικονίαση των φυτών γίνεται με ειδικά έντομα – βομβίνους, ακόμα και με άγριες ή και ήμερες μέλισσες, τα οποία τοποθετούνται ειδικά στη φυτεία για αυτό το σκοπό. Σε περίπτωση δε ασθενειών, κατά τις οποίες χρειαστεί να γίνει ψεκασμός, αυτός γίνεται με ειδικά βιολογικά παρασκευάσματα, χαρακτηριστικό των οποίων είναι η προστασία των ωφέλιμων εντόμων.

Αρκετές Μονάδες έχουν οργανωθεί σε ευρωπαϊκά πρότυπα και έχουν τύχει κοινοτικών επιχορηγήσεων. Σε κάποιες Μονάδες η παραγωγή έχει επέλθει σε τέτοιο οργανωτικό επίπεδο κατά το οποίο υπάρχει σχεδόν μηδενική απώλεια προϊόντος. Η πρώτη ποιότητα παραγωγής οδηγείται στην κατανάλωση και η δεύτερη, για φύλαξη στην κατάψυξη για ζαχαροπλαστική χρήση. Η υπόλοιπη ποσότητα οδηγείται στην παραγωγή διάφορων παρασκευάσματων της φράουλας όπως χυμός, μαρμελάδα, λικέρ, γλυκά, παγωτά, κ.α.

Η παραγωγή φράουλας στην περιοχή σταματά το καλοκαίρι λόγω των ψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή μας. Γι’ αυτό το λόγο οι παραγωγοί μας έχουν βρει τρόπο να παράγουν ολόχρονα το εύγευστο και πολύ θρεπτικό αυτό φρούτο και μετακίνησαν ή και οργάνωσαν νέες Μονάδες σε περιοχές της Κύπρου με πιο δροσερό κλίμα φιλικό προς το φυτό της φράουλας.

Μέσος όρος παραγωγής ενός φυτού φράουλας είναι 300 – 400 γρ. Πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγικότητα του φυτού παίζει ο καλός αερισμός και ο συνεχής καθαρισμός του.

Σήμερα στη Δερύνεια δραστηριοποιούνται εικοσιπέντε παραγωγοί φράουλας, οι οποίοι διατηρούν επί το πλείστον οικογενειακές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους και αρκετοί νέοι παραγωγοί με επιστημονική κατάρτιση.


Η μακρόχρονη σχέση και παράδοση της Δερύνειας με την καλλιέργεια της φράουλας προβάλλεται μέσα από τις εκδηλώσεις των Φεστιβάλ Φράουλας που οργανώνεται από το 1999 από το Δήμο με τη συνεργασία και την αμέριστη συμπαράσταση των Φραουλοκαλλιεργητών, του Τμήματος Γεωργίας και των Οργανωμένων Φορέων του Δήμου.

Η εξαιρετική επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα Φεστιβάλ το καθιέρωσαν σε θεσμό, αποτελεί δε μια από τις μεγαλύτερες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις όχι μόνο της περιοχής αλλά και Παγκύπρια. Αποτελεί δε ύμνο για τον εθελοντισμό, εφόσον πραγματοποιείται εξ’ ολοκλήρου με εθελοντική εργασία από τα Οργανωμένα Σύνολα του Δήμου Δερύνειας. Πέραν των τρακοσίων εθελοντών οργανώνουν και στελεχώνουν τα διάφορα περίπτερα τα οποία λειτουργούν στο χώρο του Φεστιβάλ. Το φεστιβάλ, από το 2006 φιλοξενείται στον υπέροχο χώρο του σταδίου της Αναγέννησης Δερύνειας

Ο Δήμος Δερύνειας και η Οργανωτική Επιτροπή έχουν προκηρύξει το 9ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Φράουλας για την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 και ώρα 7:30μμ είναι αφιερωμένο στα 20χρονα του Δήμου και προσκαλούν όλους να το επισκεφθούν.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προβολή της πρωτοποριακής καλλιέργειας της φράουλας και η διάδοση του προϊόντος και υποπροϊόντων της σε συνδυασμό με την παρουσίαση ποιοτικού πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προγράμματος.

Στις χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ, ντόπιους και ξένους, προσφέρονται δωρεάν άφθονες φρέσκες φράουλες και διάφορα παρασκευάσματα της φράουλας όπως χυμός, μαρμελάδα, λικέρ, γλυκά, παγωτά κ.ά. που προσφέρουν πρόθυμα οι παραγωγοί και παρασκευάζουν με μεράκι οι σύζυγοι τους και πολλοί εθελοντές και εθελόντριες.

Τα Οργανωμένα Σύνολα του Δήμου λειτουργούν περίπτερα στο χώρο του Φεστιβάλ διαθέτοντας εδέσματα, γλυκά και ποτά και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη ρίψη εντυπωσιακών πυροτεχνημάτων και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Source

Deryneia Municipality
Δήμος Δερύνειας

Publisher

Library of Cyprus University of Technology
Digital Heritage Research Lab of Cyprus University of Technology

Contributor

Deryneia Municipality
Δήμος Δερύνειας

Rights

Απαγορεύεται η δημοσίευση ή αναπαραγωγή ηλεκτρονική ή άλλη χωρίς τη συγκατάθεση του δημιουργού.

Format

JPG

Type

Identifier

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΡΑΟΥΛΑΣ (3)

Coverage

35.053115, 33.956546

Files

Citation

Deryneia Municipality and Δήμος Δερύνειας, “Pancyprian Strawberry Festival,” Αψίδα, accessed March 28, 2024, https://apsida.cut.ac.cy/items/show/20163.