Οικία Στέλιου Κ. Βασιλειάδη παρά το Eκκλησιαστικό Μουσείο Σταυρού - κτίσμα Κώστα Βασίλη στη δεκαετία του ‘30

Collection


Παραδοσιακή βρύση στην πάνω γειτονιά στην Κώμη. Οι "φουντάνες" αυτές βρίσκονται σε όλες τις γειτονιές της Κώμης Κεπήρ και κατασκευάστηκαν γύρω στο 1955 από τους Άγγλους για να διακλαδίζεται το νερό και διευκολύνονται καλύτερα οι κάτοικοι του χωριού.

Collection


Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν ο Πρόδρομος του Μαρκαντώνη, πλούσιος κάτοικος της Κώμης ο οποίος ασχολείτο με το εμπόριο. Οι κάτοικοι του χωριού γνώριζαν το σπίτι με την ονομασία "Το Κονάτζι του Πρόδρομου".

Collection


Η παλιά εκκλησία του πολιούχου Αγίου Αυξεντίου αρχικά ανακαινίστηκε το 1859. Το σημερινό κτήριο φαίνεται να χτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού, της Αγίας Μαύρης. Στη βάση της εκκλησίας βρίσκονται τα θεμέλια ενός ορθογώνιου ναού ο οποίος καταλήγει σε αψίδα. Η εκκλησία είναι καμαροσκέπαστη και περιβάλλεται στα νότια και δυτικά από ηλιακούς. Μετά το 1975 που εκδιώχτηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, λεηλατήθηκε και κινδύνευσε να καταρρεύσει. Επίσης, μέχρι το 1975 στην εκκλησία φυλασσόταν το θαυματουργό κρανίο του Αγίου Αυξεντίου. Με πρωτοβουλία της UNDP επιδιορθώθηκε η εκκλησία το 2015 και έχουν γίνει λειτουργίες. Με την τελευταία επιδιόρθωση ήρθε στο φώς μέρος αγιογραφίας του 16ου αιώνα.

Collection


Φιλμάκι για το χωριό Πάχνα.
Βασιλική Κωνσταντίνου (Βίντεο - Μοντάζ)
Αφήγηση: Ελένη Χνάρη
Τραγούδι: Παραδοσιακό κυπριακό "Το γιασεμί" από το δίσκο "Που δύσην ως ανατολήν" του Αλκίνου Ιωαννίδη

Collection


Μια παραγωγή για την "Γιορτή του βοσκού" στην Πάχνα.
Βασιλική Κωνσταντίνου (Βίντεο - Μοντάζ)
Τραγούδι - Μουσική:
Εισαγωγή από την εκτέλεση του Χρήστου Σιήκκη στο παραδοσιακό τραγούδι "Βοσκός".

Collection


Νίκος Κουρούσιης, Δώδεκα Διανοητές
Εικαστικοί Καλλιτέχνες Κύπρου, Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας. Λευκωσία, 2015

Collection