Τις περισσότερες φορές μας πνίγει επικίνδυνα ο φόβος πως όλα βαίνουν στραβά, πως ισχύει και θα ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου και πως τα δεδομένα δεν ανατρέπονται με όποιες προσπάθειες.
Ωστόσο, ένα πρωινό του φθινόπωρου, κατηφορίζοντας από το Τρόοδος προς το Λύκειο Λεμύθου σε μια στροφή απότομη πριν από τον Πρόδρομο και κοιτάζοντας ΒΑ στο βάθος του ορίζοντα, είδα την πόλη της Μόρφου στην αγκαλιά του πελάγους. Έτσι σαν νύμφη στην αγκαλιά των εραστών που χρόνια τώρα την ποθούσαν και που βέβηλα την άρπαξαν.
Η σκέψη μου χάθηκε εκεί, στην κατεχόμενή μας γη και χωρίς καλά - καλά να το προλάβω, πείστηκα πως η φυσική νομοτέλεια και η τάξη των πραγμάτων επιβάλλει την κάθαρση.
Έτσι λοιπόν, όσοι ξεπερνούν το μέτρο και υπερβαίνουν τα φυσικά όρια θα τιμωρηθούν κάποια στιγμή και θα αποκατασταθεί η διασαλευθείσα ισορροπία.
Είναι ο πανάρχαιος νόμος της φύσης και το μοτίβο της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας που ισχύει και θα ισχύει. Για μένα είναι δόγμα!
Οι «εραστές» που αρπάζουν βάναυσα πατρίδες, που καταστρέφουν όνειρα, ψυχές και συναισθήματα, που ασελγούν σε ό,τι ωραίο θα τιμωρηθούν. Οι ίδιοι θα επισύρουν προς αυτούς την τιμωρία, οι ίδιοι γιατί ζουν στο σκοτάδι και στην καταχνιά.
Η φιλοσοφία αυτή συνίσταται σε κάθε έκφανση και πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η ποιητική συλλογή «Στην καταχνιά των εραστών» βασίζεται σε αυτή τη σχέση της «Ύβρης/Νέμεσης/Τίσης/Κάθαρσης».
Η σχέση αυτή προοιωνίζει την αισιόδοξη πτυχή της καθημερινότητάς μας, το φως που υπερκερεί και θολώνει το σκοτάδι...

Collection