Η τελετή φαίνεται να πραγματοποιείται στην αυλή του σχολείου και να την παρακολουθούν μαθητές και μαθήτριες του Λανιτείου Ελληνικού Γυμνασίου. Η Στήλη στήθηκε αρχικά το 1915 στον περίβολο του παλαιού κτηρίου του Ελληνικού Γυμνασίου Λεμεσού και μεταφέρθηκε στη σημερινή της θέση με την αποπεράτωση του κτηρίου του Λανιτείου, το 1953.
Στις 14 Δεκεμβρίου 1955, στον χώρο του Λανίτειου Ελληνικού Γυμνασίου μαθητές και μαθήτριες συγκρούστηκαν με Άγγλους στρατιώτες. Οι μαθητές και οι μαθήτριες έριξαν πέτρες στους στρατιώτες, οι οποίοι από μέρους τους υπήρξαν πολύ βίαιοι. Αποκορύφωμα ήταν η ρίψη χειροβομβίδας από μαθητές, που ανέβηκαν στην ταράτσα του σχολείου, και δακρυγόνων από τους Άγγλους στρατιώτες. Ένας στρατιώτης έχασε τη ζωή του μετά τον σοβαρό τραυματισμό του από τη χειροβομβίδα. Οι συνέπειες υπήρξαν άκρως τιμωρητικές για τους μαθητές και τις μαθήτριες, καθώς οι Άγγλοι έκλεισαν το σχολείο, το μετέτρεψαν σε στρατόπεδο και το διέγραψαν από τα μητρώα των σχολείων της Κύπρου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρακολουθούσαν μαθήματα σε μικρές ομάδες σε σπίτια καθηγητών τους και οι τελειόφοιτοι πήραν απολυτήριο από το Αθηναϊδιον Γυμνάσιον Θηλέων αφού παρακάθησαν στις τελικές εξετάσεις του σχολείου αυτού.
Στις 26 Σεπτεμβρίου 1956, λίγες μέρες πριν επιτραπεί η επαναλειτουργία του σχολείου, η Στήλη που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη των πεσόντων μαθητών, ανατινάχθηκε από άγγλους στρατιώτες. Τα κομμάτια της συναρμολογήθηκαν και η Στήλη τοποθετήθηκε στο ίδιο σημείο της αυλής του σχολείου, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Η Στήλη φέρει την επιγραφή:
Η ΕΦΟΡΕΙΑ, ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΙ, ΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΑΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΓΗΡΩ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΝΕΑΡΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ, ΚΩΝ. Ν. ΚΟΙΛΑΝΙΩΤΗ, ΦΟΙΤΗΤΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ, ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΟΥ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΜΙΧ. ΣΤΙΒΑΡΟΥ, ΦΟΙΤΗΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΕΥΡΙΠ. Σ. ΜΑΠΑ, ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥ, ΗΡΩΪΚΩΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΗΠΕΙΡΩ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ 1912 – 1913.

Collection