Το Δημοτικό σχολείο της Κώμης Κεπήρ, υπολογίζεται ότι χτίστηκε αρχές της δεκαετίας του 1930. Υπήρχε ακόμα ένα κτήριο βορειοανατολικά το οποίο κατεδαφίστηκε και ήταν το αρρεναγωγείο. Επίσης εξίσου παλιό στην αυλή της εκκλησίας Αγίου Γεωργίου ήταν το παρθεναγωγείο. Και τα δύο χτίστηκαν και λειτούργησαν κατά την Αγγλική κατοχή στις 19 Οκτωβρίου 1881 με 38 αγόρια και 2 κορίτσια. Ο δάσκαλος ήταν ο Νικόλαος Γ. Ρωσσίδης από το Λευκόνικο με μισθό 12 Αγγλικές λίρες.

Collection


Η εκκλησία του πολιούχου Αγίου Αυξεντίου είναι χτισμένη στα ερείπια παλαιότερης εκκλησίας, της Αγίας Μαύρης. Το 1975 λεηλατήθηκε και κινδύνεψε να καταρρεύσει. Αναστηλώθηκε από την UNDP το 2015 και λειτουργείται.

Collection


Η παλιά εκκλησία του πολιούχου Αγίου Αυξεντίου αρχικά ανακαινίστηκε το 1859. Το σημερινό κτήριο φαίνεται να χτίστηκε πάνω στα θεμέλια παλαιότερου ναού, της Αγίας Μαύρης. Στη βάση της εκκλησίας βρίσκονται τα θεμέλια ενός ορθογώνιου ναού ο οποίος καταλήγει σε αψίδα. Η εκκλησία είναι καμαροσκέπαστη και περιβάλλεται στα νότια και δυτικά από ηλιακούς. Μετά το 1975 που εκδιώχτηκαν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, λεηλατήθηκε και κινδύνευσε να καταρρεύσει. Επίσης, μέχρι το 1975 στην εκκλησία φυλασσόταν το θαυματουργό κρανίο του Αγίου Αυξεντίου. Με πρωτοβουλία της UNDP επιδιορθώθηκε η εκκλησία το 2015 και έχουν γίνει λειτουργίες. Με την τελευταία επιδιόρθωση ήρθε στο φώς μέρος αγιογραφίας του 16ου αιώνα.

Collection


Βορειοδυτικά της Κώμη Κεπήρ βρίσκεται το ύψωμα γνωστό σαν "Τα πάνω σχολεία", με το παλιό σχολείο και το γήπεδο.

Collection


Νίκος Κουρούσιης, Οι Πρωταγωνιστές
Εγκατάσταση: Νίκος Κουρούσιης, Δράση: Χριστίνα Γεωργίου, Επιμέλεια: Δάφνη ΝΙκήτα. ΕΝ ΤΥΠΟΙΣ. Λευκωσία 2011

Collection