Ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών Μίτος και με την υποστήριξη των Οργανισμών Νεολαίας Κύπρου, Κοινοτικού Συμβουλίου Λόφου παρουσιάζουν: Μια περιδιάβαση στη Λόφου του χθες και του σήμερα.
Η έρευνα βασίστηκε: "Η εκπαίδευση στη Λόφου, του Άκη Θεοδώρου", Χρονικό του Πολίτη "Ένα παραδοσιακό αρχοντοχώρι της Λεμεσού", "Λόφου, του Πέτρου Πόρακου"

Collection


Προσωπογραφία Ιωάννη Σταυριανού, λάδι σε καμβά, 140 x 80 cm που ανήκει στον Ιουστίνο Σταυριανό, απόγονο του ήρωα.

Ο Ιωάννης Σταυριανός ήταν ευκατάστατος έμπορος από τη Λόφου της επαρχίας Λεμεσού. Γεννημένος το 1804 έμαθε τα πρώτα γράμματα στη Λεμεσό και στη συνέχεια ως ιδιοκτήτης εμπορικού πλοίου ανέπτυξε πλούσια εμπορική δραστηριότητα με την Αίγυπτο. Παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης μυήθηκε στην Αλεξάνδρεια στη Φιλική Εταιρεία.

Με την έναρξη του αγώνα του 1821 στην Πελοπόννησο, έπλευσε στην Ελλάδα επικεφαλής ομάδας Κυπρίων Αγωνιστών[i], την οποία χρηματοδότησε ο ίδιος. Το 1825, επειδή εξαντλήθηκαν τα οικονομικά του, κατατάχτηκε μαζί με τους συντρόφους του στο στρατόπεδο του τακτικού στρατού. Η σημαντική για την εποχή μόρφωσή του συνέτεινε στην ανέλιξή του από υπαξιωματικό σε αξιωματικό.

Έλαβε μέρος σ’ όλες τις μάχες που έγιναν γύρω από την Αθήνα του 1826-27 με αρχηγό τον Καραϊσκάκη.[ii] Συνελήφθη αιχμάλωτος κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και τον διέσωσε από την εκτέλεση ο αρχηγός της έφιππης σωματοφυλακής του Κιουταχή Χουσέιν Ντούλλας, που άγνωστο πότε τον άφησε ελεύθερο. Μετά την απελευθέρωση εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και σταδιοδρόμησε στις τάξεις της Ελληνικής Χωροφυλακής.

Το 1862 υπηρετώντας στην Αργολίδα πρωτοστάτησε στη Ναυπλιακή Επανάσταση, που υπήρξε η απαρχή της έξωσης του Όθωνα. Συνυπογράφει με τους Σωματάρχες της φρουράς της Ναυπλίας Έκθεση Προς τους εξοχώτατους Κυρίους Πρέσβεις των τριών Μεγάλων Ευεργετίδων της Ελλάδος Δυνάμεων Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, όπου για να αποφευχθούν ενδεχόμενες παρεξηγήσεις και προσπάθειες δυσφήμησης δηλώνεται ο σκοπός της Επανάστασης και οι αιτίες που την προκάλεσαν. Η Έκθεση παραδόθηκε στους προξενικούς πράκτορες της Γαλλίας και της Αυστρίας στο Ναύπλιο. Την έκθεση αυτή εκτός από τους Σωματάρχες της φρουράς και τον αρχηγό των στρατιωτικών δυνάμεων Ναυπλίας Αρτέμη Μίχου υπογράφουν επίσης Η επί της ασφαλείας επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλιέων.

Ο Σταυριανός στέλνει επίσης μία επιστολή στις 9 Φεβρουαρίου 1862 απ’ το Ναύπλιο προς τον αντισυνταγματάρχη, επιθεωρητή της Χωροφυλακής Δ. Κουτσογιαννόπουλο, στην οποία περιγράφει τη μάχη στην Άρια. Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο υπ’ άρ. 6 φύλλο της εφημερίδας Συνταγματικός Έλλην στις 13 Φεβρουαρίου 1862. Η συμμετοχή του Σταυριανού στη Ναυπλιακή Επανάσταση είχε σαν αποτέλεσμα να τεθεί σε αργία δι’ ασυμβίβαστον προς το επάγγελμα του αξιωμα­τικού διαγωγήν μαζί με άλλους 17 πρωτεργάτες του κινήματος (Φ.Ε.Κ αρ. 27/18-5-1862) .

Collection


Διαφημιστικό έντυπο της Λόφου: "Ένα παραδοσιακό χωριό της Κύπρου".

Collection


Πίνακας που απεικονίζει τη Λόφου και ζωγράφισε ο Μανώλης Παπά. Εικονίζονται σκηνές από τη καθημερινότητα των ανθρώπων και κυρίως από τα κεντρικά καφενεία του χωριού. Ο Στέλιος Μ. Παπά και ο Γεώργιος Χ΄΄Νεοφύτου επιδίδονται στο αγαπημένο τους παιχνίδι, το τάβλι. Στα δεξιά διακρίνεται ο καφετζής και ο τηλεφωνικός θάλαμος και στο βάθος του κεντρικού δρόμου εικονίζεται η εκκλησία της Παναγίας.

Collection


Πίνακας που ζωγράφισε η Μαρία Αγαθοκλέους και πήρε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό που προκήρυξε ο Σύνδεσμος Αποδήμων Λόφου. Εικονίζονται διάφορες σκηνές από την καθημερινότητα των ανθρώπων. Επιπλέον διακρίνονται στον πίνακα, το Δημοτικό Σχολείο της Λόφου και η Εκκλησία του χωριού που είναι αφιερωμένη στην Παναγία.

Collection


Το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία. Βρίσκεται στο κύριο δρόμο προς το χωριό Λόφου, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά. Κτίστηκε με δωρεά κατοίκων από το χωριό στις αρχές του 20 0υ αιώνα. Η μνήμη του αγίου γιορτάζεται στις 20 Ιουλίου και οι άνθρωπο τον επικαλούνται σε περιόδους ανομβρίους.

Collection


Δεσποτικός άμβωνας που χρησιμοποιείται κυρίως από ιεράρχες της εκκλησίας της Παναγίας της Χρυσολοφίτισσας στη Λόφου .Κατασκευάστηκε το 1891 από το ζωγράφο Ευτύχιο Π. Λειτουργό από τη Λάρνακα. Είναι ένα αριστούργημα ξυλογλυπτικής τέχνης.

Collection


Η εκκλησία της Παναγίας της Χρυσολοφίτισσας στη Λόφου. Εικονίζονται τα δύο πετρόκτιστα καμπαναριά και η κύρια είσοδος της εκκλησίας με το μικρό αέτωμα στην κορυφή της πόρτας. Είναι ένα σπουδαίο οικοδόμημα των μέσων του 19ου αιώνα. Ο ναός αυτός άρχισε να κτίζεται το 1872. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν το 1875 χωρίς ο ναός να αποπερατωθεί. Είναι κτισμένη σε μικρό ύψωμα στα δυτικά του κέντρου του χωριού.

Collection